• Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
  • Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
Picture by azovzap.dvo.ru, Attribution.

Erinaceus amurensis > Amoeregel

Deze soort komt van nature voor in delen van Rusland, China en Korea. Hij lijkt op de Europese egel, maar is lichter gekleurd.

Natuurlijke habitat

De Amoeregel is een egelsoort dat voorkomt in Ooest-Azië in delen van China, Korea en Rusland. De soort is wat groter en wat lichter gekleurd dan de nauwverwante Europese egel uit dezelfde familie. De soort wordt in sommige delen van zijn leefgebied als huisdier gehouden en heeft geen beschermde status. De soort houdt een winterslaap vanaf eind September tot April, wanneer de temperaturen tot ver onder het vriespunt kunnen zakken. In de zomers houden de dieren in China, Zuid-Korea en Noord-Korea een zomerrust wanneer de temperatuur boven de 30 graden Celsius komt. Meestal is dat slechts enkele dagen, waarbij ze minder actief worden en minder eten. Dit moment vormt ook de tussenpauze tussen de gemiddeld twee nesten per jaar die de egels vaak krijgen.

Geografie

Het leefgebied van de Amoeregel bevindt zich in Oost-Azië: vanaf Oostelijk China, Noord-Korea en Zuid-Korea naar het Zuid-Oosten van Rusland. Ook in Mongolië kan de soort in het uiterste Oosten van het land soms worden gevonden.

Klimaat

Het klimaat in het leefgebied van de Amoeregel is behoorlijk divers. In het Verre Oosten van Rusland waar de deelgebieden Primorski, Chabarovsk, JAO en Amoer liggen varieert de temperatuur van -24 graden Celsius in de winter tot 21 graden Celsius in de zomer. In Zuid Korea varieert de temperatuur tussen -2 en 29 graden Celsius. In Noord Korea varieert de temperatuur tussen de -9 en 26 graden Celsius. En in Oostelijk China varieert de temperatuur tussen de 8 en 33 graden Celsius, waarbij het kouder wordt richting het Noorden van China, vergelijkbaar met temperaturen in het Russische Verre Oosten.

De daglichturen variëren al net zo veel: 1-6 uur in Oostelijk China, 5-7 in Zuid-Korea, 4-7 in Noord-Korea en 2-8 in het Russische Verre Oosten. De regenval is echter vrij stabiel door het gehele leefgebied heen: zo'n 1 mm per dag op 4 tot 6 dagen per maand in het droogseizoen en 4-8 mm per dag op 8-12 dagen per maand in het regenseizoen.

Flora & fauna

Het leefgebied bevat voor hoogland, akkerbouw en moerassen, terwijl de Amoeregel de voorkeur geeft aan valleien en laaglanden met bosgebieden en graslanden. Het gebied kent veel verschillende grassen en struiken, maar vooral dennenbomen en breedbladerige bomen die vruchten dragen.

China is één van de meest biodiverse landen ter wereld, dus om een aantal dieren te noemen die bijzonder zijn binnen het leefgebied van de Amoeregel dan zou je kunnen denken aan de Manchurian zwarte beer en in het uiterst Westerlijke deel van het leefgebied zelfs de Reuzenpanda. In het Russische Verre Oosten kun je denken aan Siberische tijgers en Amoerluipaarden.

Het uiterlijk

De Amoeregel lijkt sterk op de Europese egel, maar is lichter van kleur en zwaarder. De lichaamslengte ligt tussen de 16 en 29 cm en het gewicht kan oplopen tot ruim over de 2,5 kilogram. De Amoeregel is grijsbruin van kleur, met een iets donkerder masker op de kop. De stekels zijn donkerbruin, met witte stekels tussen de gekleurden door. Lichtere exemplaren kunnen donker beige met bruin van kleur zijn.