• Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
  • Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
Picture by Michael Gäbler, CC BY-SA 3.0.

Erinaceus europaeus > Europese egel

Deze soort is de meest bekende soort op aarde en de eerste egel waaraan de meeste mensen denken bij het noemen van egels. Ze leven door heel Europa en worden in verschillende landen beschermd.

Natuurlijke habitat

De Europese egel komt voor in bijna het hele continent Europa. Het is de meest bekende soort egel in het wild en eveneens de meest beschermde soort. De soort komt voor vanaf Spanje tot aan Noorwegen en heeft daarmee en erg groot leefgebied met een grote verscheidenheid aan klimaten. De Europese egel is in de meeste lande neen beschermde diersoort die niet zomaar in huis mag worden opgevangen, tenzij dit écht niet anders kan.

Geografie

Het leefgebied van de Europese egel omvat ee nerg groot gebied. De soort komt voor in Oostenrijk, België, Croatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Rusland, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Klimaat

Om de extreme verschillen in het klimaat te weerspiegelen omschrijven we het klimaat in Spanje en het klimaat in Finland. De verschillen zijn namelijk heel erg groot en dat geeft aan dat de soort erg goed bestand is tegen verschillen in leefomgevingen.

De hoogste temperatuur in Spanje is gemiddeld 30 graden Celsius in de zomer en de laagste temperatuur is 6 graden Celius in de winter. Het land heeft tussen de 4 uur zonlicht per dag in de winter en 10 uur zonlicht per dag in de zomer. In de zomer valt er ongeveer 0,5 mm per dag op ongeveer 3-5 dagen per maand. In de winter loopt dit op tot 3 mm per dag op 7 dagen per maand.

In Finland is de hoogste temperatuur gemiddeld 22 graden Celsius in de zomer en de laagste temperatuur is zo'n -10 graden Celsius in de winter. Het land heeft minder dan 1 uur zonlicht per dag in de winter, oplopend tot 9 uur zonlicht per dag in de zomer. Jaarrond valt er tussen de 1 en 2,5 mm regen per dag op 7 tot 12 dagen per maand.

Flora & fauna

De Europese egel heeft dus een groot leefgebied en komt ook voor in gebergtes tot zo'n 2000 meter hoogte! Met zo'n immense diversiteit, is het logisch dat er erg veel dieren binnen hun leefgebied wonen. Zo komen in West Europa vooral vossen, wilde zwijnen en heel veel kleindieren voor, terwijl richting Oost en Noord Europa ook wolven, bruine beren en lynxen voorkomen. Richting het Noorden van Europa komen ook elanden en veelvraten voor.

Het uiterlijk

De Europese egel is een grotere egel die tot meer dan 3 kilogram kan wegen, met sommige drachtige dieren wel tot 4 kilogram. Ze worden tussen de 20 en 35 cm in lichaamslengte en hebben een donkerbruine buin met bruine tot zwarte stekels. Er komen echter ook blonde en albino exemplaren voor in het wild.

Beschermde status

De Europese egel is een soort die in veel landen waar het van nature voorkomt, door de wet wordt beschermd. Dat houdt in veel gevallen in dat mensen deze dieren niet zomaar in huis mogen houden of zelfs tijdelijk mogen opvangen. Ook in Nederland is dat het geval: je mag een Europese egel enkel in huis opvangen als er geen mogelijkheid is om de egel diezelfde dag nog naar een opvang te brengen. Daarbij geldt dat de volgende dag een passende oplossing moet worden gevonden. Opvangcentra hebben speciale vergunningen om de dieren te mogen opvangen, verzorgen en herintroduceren in het wild.

Echter, niet in alle landen is dit zo geregeld, er zijn namelijk ook landen waarbij de soort niet wordt beschermd. Daar is het gebruikelijk dat de lokale bevolking zorg draagt voor gewonde dieren en deze dan ook in huis zelf verzorgd tot de deiren terug het wild in kunnen. Dit is vooral het geval in Oost Europese landen.

Hybriden

De Europese egel en de Noordelijke witborstegel hebben een groot overlappend leefgebied in Oost Europa, waar natuurlijke hybriden zijn ontstaan. Dit is vooral het geval in Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Hongarije in de gebieden waar beide soorten van nature voorkomen. Hierdoor zijn enkele natuurlijke mutaties ontstaan zoals dieren met albinisme en dieren met melanisme, waardoor er in deze gebieden dieren leven met afwijkende kleuren dan de normale donkerbruine kleur.

Guernsey en Alderney

Ook enkele afgesloten populaties van de soort zijn opmerkelijk. De populaties aan Europese egels op de Britse eilanden Alderney en Guernsey zijn dusdanig afgesloten van andere populaties aan Europese egels, dat een kleine genenpoel is ontstaan die heeft gezorgd voor opmerkelijke kleurmutaties. De eilanden staan er namelijk om bekend om een grote hoeveelheid blonde egels te huisvesten, die opmerkelijk lichter van kleur zijn dan de afwijkende kleuren van egels in Oost Europa; sommigen zelfs met rode ogen.

Help de Europese egel

In Nederland is de Europese egel een beschermde diersoort. Dat betekend dat je de dieren niet zomaar mag storen en al zeker niet zomaar in huis mag nemen. Egelbescherming Nederland is gespecialiseerd om te helpen de dieren goed op te vangen, maar zij geven ook veel tips om de Europese egel te helpen in jouw tuin!