• Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
  • Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email

Startcursus fokken

Deze cursus leert je van alles een beetje. Je begint bij de basisverzorging, vervolgens leer je wat over genetica en leer je al het nodige over problemen die kunnen voorkomen bij egels tijdens het fokken.

Kosten

Deze cursus kost €14,99 en is verkrijgbaar via onze externe leeromgeving. Na aankoop wordt jouw account handmatig geactiveerd door ons, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is wanneer jij aan de cursus begint.

Talen

De cursus is beschikbaar in het Nederlands en Engels en zijn apart van elkaar te koop. Onderaan deze pagina vindt je de link naar de cursussen.

Toegang

Na aankoop van de cursus heb je onbeperkt en levenslang toegang tot al het cursusmateriaal. Dit doen wij omdat we snappen dat het best veel is om te leren. Daar helpen we graag een handje bij.

Inhoud

De cursus heeft in totaal 0 lessen, 0 quizzen en 0 examen. Het examen is alleen om je eigen kennis te testen, je ontvangt een certificaat van deelname na afronding van de cursus ongeacht de uitslag. Je kunt het examen onbepekert blijven doen om je kennis te verbeteren. Al het cursusmateriaal blijft ook na het afronden van het examen beschikbaar, zo kun je het altijd terugzoeken. Daar betaal je immers ook voor!

Fokdoel

Als fokker is het belangrlijk om een fokdoel te hebben, zodat je weet waar je voor fokt. De een wil vooral veel verschillende kleuren en de ander wil liever focussen op één bepaalde kleur. Natuurlijk zijn er ook fokdoelen die je altijd zou moeten aanhouden, zoals de gezondheid van de dieren.

Mentor

Een mentor is er om jouw de kneepjes van het vak te leren, maar is er ook voor je als je snel hulpt nodig hebt. Eigenlijk zou je een mentor zelfs midden in de nacht moeten kunnen bereiken. Binnen het vakgebied is jouw mentor jouw beste vriend(in).

Hedgery naam

Met een naam voor jouw hedgery kun jij jezelf als fokker goed in de kaart brengen. Het klinkt bijna als een bedrijf, maar dat hoeft niet!

Vakbekwaamheidscursus

In Nederland is een vakbekwaamheidscursus van toepassing als je dieren fokt om er commercieel mee te handelen, eigenlijk dus al wanneer je een gefokte egel wilt verkopen. In dit hoofdstuk leer je wanneer je de cursus wel of niet moet doen en wat je er zoal leert.

Hedgery opzetten

Een hedgery opzetten is veel werk, dat heb je vast inmiddels al gelezen. In dit hoofdstuk omschrijven we welke taken jij hebt als fokker en welke rechten en plichten jij allemaal hebt.

Stambomen

Wanneer je gaat fokken, kom je al snel fokkers tegen die vragen om een stamboom van een dier dat jij in huis hebt. Een stamboom is een overzicht van alle voorouders: zo'n 4 tot 6 generaties voor de egel. Daarin staat een hoop informatie en kun je inschatten of een dier verwant is.

Administratie

Natuurlijk is het als fokker ook fijn om een administratie bij te houden. Daar zijn verschillende manieren voor en er kleven voor voor- en nadelen aan.

Basiskennis voortplanting

Een goede basiskennis over voortplanting als fokker gaat al veel verder dan de basiskennis die nodig is voor iemand die egels enkel als huisdier houdt. Daarom leer je in dit hoofdstuk alle basiskennis over hoe egels voorplanten, welke problemen er kunnen ontstaan en per egelsoort hoe lang de dracht duurt en op welke leeftijd jongen geslachtsrijp en fokrijp zijn.

Basiskennis kleuren

Genetica kan erg belangrijk zijn als fokker, zeker als je specifieke kleuren wilt gaan fokken. Zonder een basiskennis in genetica, blijf je gokken of jouw kleuren wel gefokt zullen worden. Met de juiste kennis over genetica kun je veel specifieker selecteren en naar een specifiek doel toe werken. In dit hoofdstuk leer je niet alleen de kleuren en patronen van egels, maar ook hoe genetica in de basis werkt en hoe je kunt selecteren op kleuren.

Basiskennis gezondheid

Bij het fokken zijn vele meer gezondheidsrisico's aan de orde dan wanneer je egels als huisdier houdt. In dit hoofdstuk leer je uit welke delen het lichaam van een egel bestaat, welke functies organen hebben, welke problemen er kunnen onstaan bij het fokken en nog veel meer.

Basiskennis fokken

Ook het fokken zelf vergt kennis, bijvoorbeeld hoe een dekking in zijn werk gaat, hoe je jonge egels met de hand kunt opvoeden, en hoe je met verschillende situaties met kopers omgaat.

Wetgevingen

In Europa, Afrika, Amerika en Azië zijn een hoop verschillende wetgevingen om rekening mee te houden afhankelijk van in welk land je woont. In dithoofdstuk bespreken we een aantal van de belangrijke wetten en regelgevingen die betrekking hebben tot het commercieel fokken en verhandelen van dieren.

Examen

Het examen van deze cursus bepaald niet of jij een certificaat haalt, maar is bedoeld om je eigen kennis te kunnen testen. Je moet het examen wel eerst maken voordat je de cursus kunt afronden. Wil je later nog eens informatie terugzoeken? Geen zorgen, ook na het afronden van de cursus blijf je toegang houden tot het cursusmateriaal.