• Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
  • Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email

Natuurlijke leefomgeving

De Europese egel leeft vooral in het westen van Europa en leeft daar in verschillende soorten gebieden. Zo komen ze voor langs de randen van bosgebieden, op akkervelden, bij boerderijen en in steden en dorpen. Door het verdwijnen van natuur door de bouw van steden en industrie, heeft de Europese egel een moeilijke tijd om te overleven. Enkele jaren geleden was de status van de Europese egel dan ook erg zorgwekkend. Gelukkig stijgen de cijfers langzaam weer, maar de egel heeft uw hulp evengoed hard nodig.

Bosgebied

De Europese egel komt voor langs de randen van bosgebied. Waar de grond nog redelijk open is, maar veel blad ligt, leven veel insecten. Maar het is ook een makkelijke plek om te schuilen. In boomstronken, onder blad, in struikgewas of in een verlaten konijnenhol: de egel is een meester in het ongezien rondlopen. En dat is maar goed ook: de Europese adder, vossen, roofvogels en sinds kort ook wolven zijn natuurlijke vijanden van de egel. Hoewel hij zich met zijn stekels goed kan verdedigen, is de egel een lekker hapje voor deze dieren. Diep in het bos kan de Europese egel zich dus maar beter niet bevinden. Het is veiliger langs de randen van zo'n gebied.

Agrarisch gebied

Ook agrarisch gebieden worden bezocht door de Europese egel. Boerderijen hebben vaak wel wat veevoer op het erf liggen of wellicht valt er ergens een eitje te eten. Bovendien is het op een boerderij makkelijk schuilen: in het hooi, in het struikgewas en soms zelfs in de verschillende gebouwen.

Maar ook akkervelden zijn erg in trek, vooral voor voedsel. Er leven tal van insecten op de akkervelden, er zijn kleine knaagdieren en vogeltjes te eten en soms eet de egel wat besjes of fruit van het land mee.

Steden & dorpen

De Europese egel kwam al voor in dorpen, maar door de toenemende bouw van steden en het verlies van zijn oorspronkelijke territorium, is de egel vandaag de dag ook een veel geziene gast in steden. Geen geweldige omgeving voor de egel, want steeds minder tuinen zijn toegankelijk voor ze en steeds meer tuinen worden betegeld. Stadsparken zijn een veilige toevlucht voor de Europese egel, maar voedsel zoeken doen ze ook veelvuldig daarbuiten. Helaas betekend dat ook dat de Europese egel in deze omgevingen dingen eten die eigenlijk niet goed voor ze zijn én dat er een ander gevaar voor ze verschijnt: de mens en zijn auto's.