• Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
  • Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
Picture by De Galanthus – Trabajo propio, CC BY 3.0.

Atelerix algirus > Noord Afrikaanse egel

Deze egelsoort is bijzonder groter dan de rest van de egels binnen dezelfde familie en komt voor in Marokko en Algerije. De soort wordt ook als huisdier gehouden, maar is in gevangenschap nog wel redelijk zeldzaam.

Natuurlijke habitat

De Noord Afrikaanse egel komt van nature voor in Noord Afrika in gebieden tot op 900 meter hoogte. Ze leven vooral in grasland, struikgewas en woestijngebieden. De Noord Afrikaanse egel heeft een relatief klein leefgebied, maar komt in redelijk grote getalen voor. De laagst gemeten temperatuur in het leefgebied van deze egelsoort is zo'n 5 graden Celsius in de winter en de hoogst gemeten temperatuur in de zomer is zo'n 36 graden Celsius. Hierdoor kennen Noord Afrikaanse egels zowel een zomerrust als een winterslaap.

In het droogseizoen is de maand juli de droogste maand met minder dan 0,5 mm regen per dag. In de natste maanden kan er tot 3 mm regen per dag vallen.

Geografie

De Noord Afrikaanse egel komt voor in Noord afrika en het zuiden van Europa. In de Europese gebieden is de soort geïntroduceerd, vermoedelijk door de toedracht van scheepsverkeer.

De Noord Afrikaanse egel komt voor in de landen Algerije, Libië, Malta, Marokko, Spanje en Tunesië. De soort was voorheen ook te vinden in Frankrijk, daar is de soort inmiddels uitgestorven. Ook op eilanden zoals de Kanarische eilanden, Djerba, Mallorca, Ibiza en Formentera komt de soort voor. Ook op deze eilanden wordt vermoed dat de soort door de mens is geïntroduceerd.

Klimaat

De Noord Afrikaanse egel komt voor in het Mideteraanse klimaat in Marokko, Libië, Tunesië en Algerije. Het klimaat heeft milde, natte winters en droge, hete zomers. De koudste temperaturen binnen het leefgebied van deze egelsoort ligt in de koude winters rond de 7 graden Celsius. De heetste temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot zo'n 36 graden Celsius. Gemiddeld hebben Noorde Afrikaanse egels zo'n 6 uur zonlicht per dag in de winter tot 12 uur zonlicht per dag in de zomer.

Gedurende het droogseizoen in de zomer valt er minder dan 0,5 mm regen per dag gedurende zo'n 1 dag per maand. In het regenseizoen in de winter valt er gemiddeld 2mm regen per dag op ongeveer 7 dagen per maand.

Flora & fauna

Het Noord Afrikaanse leefgebied van de Noord Afrikaanse egel is best wel divers, ondanks de intense droogheid in het gebied. Zo deelt de egelsoort zijn leefgebied met de met uitsterven bedreigde Berberaap, de Atlashert, luipaarden, rode vossen, Berberschapen en nog veel meer dieren.

Bijzonder onder de planten zijn vooral de verschillende broodbomen, Acaciabomen en Dennenbomen. Ook veel soorten grassen en struiken komen voor in het gebied, doorgaans soorten die veel water kunnen opslaan om de droge zomers goed te weerstaan.

Het uiterlijk

De Noord Afrikaanse egel is behoorlijk groter dan de rest van de soorten binnen dezelfde familie. De soort kan tot wel 2 kilogram wegen en uitgroeien tot zo'n 35-40 cm in lengte. Van bovenaf gezien heeft de Noord afrikaanse egel een druppelvorm en vanaf de voorkant gezien is de kop hartvormig. De oren zijn achter de ogen, maar iets meer naar de bovenkant geplaatst. De soort heeft vijf tenen aan de achterpoten en vijf tenen aan de voorpoten.

Huisvesting

Een Noord Afrikaanse egel in gevangenschap heeft een degelijk verblijf nodig met verrijking en accesoires om tevreden te blijven. Een goed verblijf met de juiste benodigdheden en speelgoed, voorkomt verveling en stress dat uiteindelijk kan leiden tot neurotypisch gedrag. Goede voorbereiding is daarom het halve werk en dat is heel belangrijk. Zo zijn er verschillende soorten verblijven die je kunt gebruiken, zijn er voorwaarden voor de juiste bodembedekking, zijn er verschillende soorten loopwielen en de keuze uit speelgoed is natuurlijk ontzettend groot. De pagina's hieronder leggen je alles uit.

Leer meer over huisvesting

Verzorging

Natuurlijk moet je een Noord Afrikaanse egel in gevangenschap ook goed verzorgen. Ze zijn niet de moeilijkste dieren, maar toch zijn ze wel best gevoelig en is goed inlezen over hun verzorging van groot belang! Een goede verzorging voorkomt bijvoorbeeld schimmelinfecties, een droge huid en in veel gevallen kun je met goede verzorging ook veel infecties met parasieten voorkomen.

Leer meer over verzorging

Voeding

Voeding is misschien wel het belangrijkste onderwerp om je goed over in te lezen. Goede voeding verzorgd de huid, houd organen gezond en verbeterd de algemene gezondheid van een egel. Een goede variate helpt daarbij, door niet alleen brokjes en meelwormen te voeren maar ook te kijken naar andere supplementen en snacks. Leer bijvoorbeeld hoe je een vers vlees menu maakt of hoe je diervriendelijke snacks bakt.

Leer meer over voeding

Gedrag

Hoe een Noord Afrikaanse egel zich gedraagd verteld veel over hoe hij zich voelt en zijn gezondheid. Zo maken ze veel geluidjes, al zou je dat niet denken. Noord Afrikaanse egels kunnen zelfs in gevangenschap in winterslaap. Maar je kunt gedrag ook onderscheiden in positief gedrag, neutraal gedrag, negatief gedrag en gestoord gedrag. Ken jij het verschil?

Leer meer over gedrag

Gezondheid

Als er onverhoopt iets mis gaat dan wil je natuurlijk snel kunnen ingrijpen. Daarom is inlezen over gezondheidsproblemen bij Noord Afrikaanse egels ook erg belangrijk. Helaas worden ze door hun gevoeligheid ook regelmatig ziek en zonder voldoende voorkennis is het lastig om te weten wat er speelt. Daarom hebben we alvast een aantal onderwerpen voor je geschreven met de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Maak je je zorgen over de gezondheid van jouw egel? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Leer meer over gezondheid

Voortplanting

Als je al wat meer ervaring hebt met Noord Afrikaanse egels dan kan het idee om te willen fokken in je op komen. Hiervoor is goed inlezen en vooral veel ervaring op doen heel belangrijk. Vraag vooral ook aan je mentor hoe hij of zij tegen onderwerpen aan kijkt, want in verschillende landen worden andere maatstaven aangehouden. Zo dekt de ene fokker zijn dames gelijk wanneer zij 6 maanden oud zijn en wacht de ander leiver tot ze nog iets ouder zijn. Wij leggen in ieder geval alvast de basis voor je uit.

Leer meer over voortplanting