• Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
  • Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email

Over The Hedgehog Program

In 2011 is Judith Duinkerken (destijds Bos) begonnen met het hobbymatig opvangen en verzorgen van Witbuikegels en kwam ze er achter hoe weinig informatie er beschikbaar was over de verzorging van deze bijzondere dieren. Drie jaar later had ze een eigen forum en website over Witbuikegels en hun verzorging en vanaf dat moment begon ze zelf ook kleinschalig onderzoek te doen naar hun natuurlijke leefomgeving en gedrag. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een internationaal fenomeen en op 14 oktober 2019 is The Hedgehog Program ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak.

Zelfstandig onderzoeker

In de basis is Judith iemand die vanuit haar passie zichzelf heeft ontwikkeld als onderzoeker gespecialiseerd in egels. Zichzelf een wetenschapper noemen doet ze niet, ze geeft de voorkeur aan de term 'onderzoeker'. Dat maakt het verschil tussen haar en iemand met een academische achtergrond duidelijk. Samen met honderden fokkers en huisdier eigenaren verzameld ze informatie over de dieren en analyseert dat middels verschillende soorten software. Voor veldonderzoek worden opnames gemaakt, die middels software Boris worden geanalyseerd. De stamboomregistratie voor fokkers wordt gebruikt voor genetica onderzoek naar de overerving van kleuren en patronen, hiervoor wordt de software van Zooeasy Online gebruikt. Voor de gewichtsrichtlijnen wordt Google Forms gebruikt in combinatie met Microsoft Office Access 2007. Door middel van deze softwares kan onderzoek worden gedaan emt een klein budget op een laag niveau en kan een basis worden gelegd aan het onderzoek war academici mogelijk op verder kunnen bouwen.

In liefdevolle herinnering

The Hedgehog Program is ontstaan uit de belofte die Judith maakte aan haar broer Harrie om altijd met dieren te blijven werken. Helaas overleed Harrie enkele maanden op 14 oktober 2014 onverwachts aan een hersenbloeding. Haar passie is door de jaren uitgegroeid tot een bedrijf na het maken van die belofte en daarom heeft Judith op 14 oktober 2019, vijf jaar na het overlijden van haar broer, het bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het bedrijf richt zich er dan ook op om toekomstgericht te werken met onderzoek dat non-invasief wordt uitgevoerd uit liefde voor de dieren.

Toekomstvisie

De toekomstvisie van Judith binnen The Hedgehog Program is om op de lange termijn veldonderzoek mogelijk te maken voor alle bestaande egelsoorten binnen hun eigen leefomgeving. Dat is een behoorlijke uitdaging, omdat The Hedgehog Program als niet-academisch gelieerde eenmanszaak alle financiering zelf moet regelen zonder overheidssubsidies. Voor veldonderzoek lopen de kosten al snel hoog op, daarom wordt er op basis van gedane onderzoeken ook gewerkt aan boeken en cursussen om hiermee budget vrij te maken voor de projecten. Ook is er een webshop speciaal opgericht voor houders van egels als huisdier, met producten die speciaal zijn geselecteerd en geschikt zijn voor deze dieren in gevangenschap. De fysieke producten worden enkel binnen Nederland, Belgi├ź en Duitsland verstuurd, maar digitale producten kunnen wereldwijd worden aangeschaft.

Media presentatie

Door de jaren heen heeft Judith met haar bedrijf regelmatig ook nationaal de media gehaald. Zo stond ze in december 2016 in De Telegraaf, en enkele maanden later werd haar bedrijf besproken in RTL Boulevard vanwege een nestje met de Witbuikegel vernoemd naar Luuk Ikink. Ook is The Hedgehog Program genoemd op nu.nl, VROUW, RTV Drenthe, Hoogeveensche Courant en Regionieuws Hoogeveen.

Geïntereseerd in een artikel over egels of tenreks?

Neem gerust contact op via het contactformulier op de media pagina, dan bespreekt ze graag de mogelijkheden. Natuurlijk wel met het oog op het welzijn van de dieren.