• Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
  • Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email

Taxidermie

Door middel van taxidermie kun je de bouw van een egel goed onderzoeken en de stukken kunnen vervolgens gebruikt blijven worden voor educatie, bijvoorbeeld op beurzen of in scholen. Bij The Hedgehog Program hebben we dan ook een beginnende collectie aan opgezette egels, skeletten en schedels van verschillende soorten egels.

Let op: als je slecht tegen botten of opgezette dieren kunt, dan kun je deze pagina beter overslaan.

Skeletteren

Het skeletteren van een dier is het schoonmaken van het lijf tot er geen vlees meet over is. Wanneer je hiervoor spekkevers gebruikt, blijft het skelet in tact, inclusief al het kraakbeen. Bij maceratie in water blijft alleen het harde bot over. De laatste manier gebruiken wij bij The Hedeghog Program voornamelijk, maar we gaan ook proberen om een collectie spekkevers op te zetten.

Opzetten

Het opzetten van een dier is het prepareren van huid en vacht en het zo natuurgetrouw mogelijk terug op een mal lijmen hierna. Het resultaat is dan een bijna levend lijkend dier. Dit doet wij bij The hedgehog Program momenteel niet, maar kunnen wij wel laten doen door meer ervaren taxidermisten. mocht jij een dier willen laten opzetten, dan sturen we je graag door!

Op sterk water zetten

Het op sterk water zetten van dieren gebeurd in geval van zoogdieren vooral bij losse organen of bij erg jonge dieren. De overleden dieren worden dan ingespoten met Formaline en vervolgens in een pot met dit chemische goedje gedaan. Hierdoor blijft het dier volledig behouden.

Witbuikegel skelet

Deze geskeletteerde egel is ons eerste project geweest. De egel die hiervoor is gebruikt, is een egel die bij een Deense fokker is geboren en bij ons is komen wonen. Haar naam is Dælynn en ze is overleden door ouderdom op natuurlijke wijze.

Grootooregel schedel

Onze tweede skeletteerproject is een Grootooregel genaamd Kalea. Ook zij is in Denemarken geboren en bij ons komen wonen. Zij is helaas plotseling overleden op veel te jonge leeftijd en we wilden haar een mooi plekje geven in huis.

Europese egel skelet

Deze Europese egel is aan ons gedoneerd door de lokale egelopvang. Hij was slechts 6 maanden oud naar schatting en is plotseling overleden in de opvang. Dit skelet wordt dan ook gebruikt door de opvang om educatie op scholen te geven.

Woestijnegel opgezet

Deze Woestijnegel is aan ons gedoneerd door een fokker uit Den Haag en is plotseling overleden. Helaas gebeurd dit vaker met wildvang dieren. Het dier is opgezet door Janneke Vos Taxidermie en mag nu bij ons in de collectie blijven ter educatie.