• Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
  • Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
Picture by Sierra NiCole Narvaeth , Own work, via Unsplash.com.

Atelerix albiventris > Witbuikegel

De Witbuikegel is misschien wel de meest bekende egelsoort wereldwijd, door de toenemende populariteit van deze egelsoort in gevangenschap. Je zou het misschien niet denken, maar deze soort wordt écht wereldwijd als huisdier gehouden!

Natuurlijke habitat

Witbuikegels komen van nature voor in halfwoestijnen en steppegebieden. In Centraal-Afrika ligt de temperatuur tussen de 5 en 42 graden Celsius. Een groot verschil, maar dat komt ook doordat de soort op een heel groot gebied voorkomt. Witbuikegels zijn nachtdieren en slapen overdag in holen, zodat ze weinig last hebben van deze extreme hitte. Daarom is de gemiddelde temperatuur waarbij een Witbuikegel actief is, zo'n 18 tot 31 graden Celsius.

In de warmste zomermaanden houden ze een zomerslaap van een paar dagen, om de extreme hitte te overleven. Richting de winter daalt de temperatuur geleidelijk en de Witbuikegel kan dan een kleine winterrust houden, het wordt niet koud genoeg voor een echte winterslaap. De kou duurt in Centraal Afrika niet lang dus een Witbuikegel zal slechts een winterrust hebben van enkele dagen.

Veel landen in de gordel van Centraal Afrika kennen een regenseizoen. Door gebrek aan onderzoek is er geen informatie bekend over het gedrag van Witbuikegels in deze seizoenen, maar het vermoeden bestaat dat de dieren trekken naar een droger habitat.

Geografie

Witbuikegels komen van nature voor in West, Centraal en Oost Afrika. Het gebied waarin ze leven, de Sahel, loopt vanaf Senegal en Zuid Mauritanië in het westen van Afrika, door gedeelten van de Sahara woestijn, naar Soedan, Eritrea en Ethiopië. Vanaf daar stopt de Sahel, maar het leefgebied van de Witbuikegel loopt door over oost Afrika tot aan het zuiden van Zambia.

Landen waar de soort dus in voorkomt zijn Benin, Burkina Faso, Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Ivoorkust, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, Kenia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Soedan en Zuid Soedan, Tanzania, Togo, Oeganda en Zambia.

Klimaat

De hoogste temperatuur in hun natuurlijke habitat ligt rond de 42 graden Celsius. De laagste temperatuur ligt rond de 5 graden Celsius. De verschillen in klimaten is dus erg groot tussen verschillende landen, zeker tussen de warmste en de koudste maanden. Om een gemiddeld klimaat te berekenen hebben wij per land de hoogste temperatuur per maand en de laagste temperatuur per maand bekeken. Gemiddeld komen we dan uit op een minimale temperatuur van 18 graden Celsius en een gemiddelde maximale temperatuur van 31 graden Celsius. Deze getallen komen hoog uit, omdat de warmste temperatuur gemeten wordt in de extreme hitte van de zomer en de laagste temperatuur wordt gemeten in de koudste nachten van de winter. Beide duren echter maar enkele dagen, waardoor de gemiddelde temperatuur gematigder is.

Gemiddeld hebben Witbuikegels in de natuur 6 tot 8 uur zonlicht per dag. In de regenmaanden krijgen ze gemiddeld 172 millimeter aan regen per dag op 14 dagen per maand. In de droge maanden krijgen ze slechts 24 millimeter per dag op 4 dagen per maand.

Flora & fauna

In een gigantisch habitat zoals dat van de Witbuikegel, is het lastig om de totale flora en fauna te omschrijven. Daarvoor zou je eigenlijk per land moeten kijken welke roofdieren en prooidieren er leven en welke planten er groeien. Maar er zijn een aantal opvallende dingen te benoemen.

Witbuikegels prefereren struikgewas en hogere grassen over een dichtbegroeid bosgebied. Ze komen vooral veel voor langs de randen van bossen om die reden. Bomen die veelvuldig voorkomen in hun leefgebied zijn Acaciabomen en Baobab bomen. Acaciabomen zijn onder andere geliefd door Acaciaratten, een knaagdiersoort die ook op het menu van de Witbuikegel staat. Zij vallen voornamelijk zwakkere en jonge dieren aan die op de grond terecht komen en niet meer omhoog kunnen. Baobab bomen zijn echter niet geliefd door Witbuikegels, odmat olifanten deze graag gebruiken als waterbron. De boom kan namelijk honderden liters aan vocht opslaan! Wel zo handig in een droog klimaat, de bomen slaan dus elk regenseizoen heel veel vocht op. Zo komen ze aan hun dikke stammen.

De Witbuikegel deelt zijn leefgebied ook met de big five: leeuwen, luipaarden, neushoorns, olifanten en buffels.

Het uiterlijk

Het lichaam van een witbuikegel heeft vanaf boven gezien de vorm van een druppel. Een redelijk spitse neus en een bolle achterhand. De kop is hartvormig vanaf de voorkant, met de oren recht achter de ogen geplaatst. Witbuikegels hebben een kale streep op hun hoofd in het midden, tussen de oren. Dit wordt vaak een 'reverse mohawk' genoemd. Aan weerszijden hiervan liggen twee spieren, genaamde de dorsale spieren. Deze lopen vanaf de kop tot aan de achterhand en worden door de Witbuiekgel gebruikt om zich op te rollen. Witbuikegels hebben een relatief grote bek met scherpe tanden en vier langere voortanden. Deze worden gebruikt om hun prooi in één beet te doden. Gemiddeld is een Witbuikegel zo'n 15 tot 25 cm lang en weegt tussen de 250 en 500 gram. Het gemiddelde in gevangenschap is echter 350 tot 450 gram. Boven de 500 gram is de kans op obesitas erg groot. De soort heeft vier tenen aan de achterpoten en vijf tenen aan de vootpoten. De soort wordt daardoor soms ook wel de 'Vierteen egel' genoemd.

Huisvesting

Een Witbuikegel in gevangenschap heeft een degelijk verblijf nodig met verrijking en accesoires om tevreden te blijven. Een goed verblijf met de juiste benodigdheden en speelgoed, voorkomt verveling en stress dat uiteindelijk kan leiden tot neurotypisch gedrag. Goede voorbereiding is daarom het halve werk en dat is heel belangrijk. Zo zijn er verschillende soorten verblijven die je kunt gebruiken, zijn er voorwaarden voor de juiste bodembedekking, zijn er verschillende soorten loopwielen en de keuze uit speelgoed is natuurlijk ontzettend groot. De pagina's hieronder leggen je alles uit.

Leer meer over huisvesting

Verzorging

Natuurlijk moet je een Witbuikegel in gevangenschap ook goed verzorgen. Ze zijn niet de moeilijkste dieren, maar toch zijn ze wel best gevoelig en is goed inlezen over hun verzorging van groot belang! Een goede verzorging voorkomt bijvoorbeeld schimmelinfecties, een droge huid en in veel gevallen kun je met goede verzorging ook veel infecties met parasieten voorkomen.

Leer meer over verzorging

Voeding

Voeding is misschien wel het belangrijkste onderwerp om je goed over in te lezen. Goede voeding verzorgd de huid, houdt organen gezond en verbeterd de algemene gezondheid van een egel. Een goede variate helpt daarbij, door niet alleen brokjes en meelwormen te voeren maar ook te kijken naar andere supplementen en snacks. Leer bijvoorbeeld hoe je een vers vlees menu maakt of hoe je diervriendelijke snacks bakt.

Leer meer over voeding

Gedrag

Hoe een Witbuikegel zich gedraagd verteld veel over hoe hij zich voelt en zijn gezondheid. Zo maken ze veel geluidjes, al zou je dat niet denken. Maar je kunt gedrag ook onderscheiden in positief gedrag, neutraal gedrag, negatief gedrag en gestoord gedrag. Ken jij het verschil?

Leer meer over gedrag

Gezondheid

Witbuikegels kennen best veel gezondheidsprobleme ndie in meer of mindere mate voorkomen. Het is belangrijk om ja hierover goed in te lezen, zodat je weet wanneer je een dierenarts moet inschakelen.

Leer meer over gezondheid

Voortplanting

Als je al wat meer ervaring hebt met Witbuikegels dan kan het idee om te willen fokken in je op komen. Hiervoor is goed inlezen en vooral veel ervaring op doen heel belangrijk. Vraag vooral ook aan je mentor hoe hij of zij tegen onderwerpen aan kijkt, want in verschillende landen worden andere maatstaven aangehouden. Zo dekt de ene fokker zijn dames gelijk wanneer zij 6 maanden oud zijn en wacht de ander leiver tot ze nog iets ouder zijn. Wij leggen in ieder geval alvast de basis voor je uit.

Leer meer over voortplanting

Kleuren

Natuurlijk is het ook ontzettend leuk om te weten wat voor kleur jouw egel heeft. Voor fokkers is daar in de startcursus fokken meer diepgaande informatie over te vinden, maar voor de huisdier eigenaren hebben we een handige kleurengids gemaakt.

Leer meer over kleuren