• Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
  • Momentele levertijd: ca. 2 werkdagen
  • Makkelijk retourneren
  • Binnen 24 uur antwoord via email
Picture by Nevit Dilmen – Own work, CC BY-SA 3.0.

Erinaceus concolor > Zuidelijke witborstegel

De soort komt voor in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië en heeft een overlappend leefgebied met de Noordelijke witborstegel in hun noordelijke grenzen.

Natuurlijke habitat

De Zuidelijke witborstegel leeft voornamelijk in West Azië. De dieren leven voornamelijk in laaggelegen gebieden in graslanden, struikgewas en langs bosranden. De dieren komen echter ook voor tot zo'n 1500 meter hoogte in in berggebieden. De soort heeft een kleine overlap met de Noordelijke witborstegel, die lange tijd als een ondersoort van de Zuidelijke witborstegel werd gezien.

Geografie

Het leefgebied van de Zuidelijke witborstegel bevindt zich in Armenië, Azerbijan, Wit-Rusland, Georgië, Iran, Israël, Libanon, Rusland, Syrië, Turkije en Oekraïne. Er zijn echter ook dieren gevonden in Jordanië en Irak. Het gebied rondom het Kaukasusgebergte is waar de overlap met de Noordelijke witborstegel zich bevind. Ten noorden van het gebergte komt de Noordelijke witborstegel voor, terwijl de Zuidelijke witborstegel zich ten zuiden van het gebergte bevindt.

Klimaat

De laagste temperaturen in de winter, binnen het leefgebied van de Zuidelijke witborstegel, ligt rond de -6 graden Celsius in Armenië en 8 graden Celsius in Israël. De hoogste temperaturen in de zomer liggen rond de 36 graden Celsius in Syrië & Iran en 27 graden Celsius in Armenië. De zonlichturen per dag variëren tussen de 3 uur in de winter tot 12 uur in de zomer. In het droogseizoen valt er tussen de 0 en 2 mm per dag, op zo'n 1-3 dagen per maand. In het regenseizoen valt is tussen de 1 en 6 mm regen per dag op zo'n 7-14 dagen per maand.

Flora & fauna

De Zuidelijke witborstegel prefereert het bouwen van grasnesten over het graven van holen als schuilplaats. Ze leven dus voornamelijk in dorpen, op akkerbouwvelden en in struikgewas of bosranden. Binnen het leefgebied bevinden zich veel teevelden en wijngaarden, maar er groeien bijvoorbeeld ook abrikozen, citroenbomen en gemengde bossen met naald- en loofbomen.

In bosgebieden in Georgie leven onder andere bruine beren, wolven, lynxen en Caucasische luipaarden. Ook vossen, wilde zwijnen, jakhalzen, panters en Karabach paarden.

Het uiterlijk

De Zuidelijke witborstegel is groot van stuk, met gewichten oplopend tot zo'n 2,5 kilogram en een lichaamslengte van 26 tot 29 cm. De soort is vrij licht van kleur, meestal variërend van donker creme tot lichtbruin, met een lichte band over het voorhoofd tot halverwege de buik. Ook heeft de soort een witte vlek op de borst.